Meillä oli mun siskon koirat kolmisen viikkoa hoidossa hänen ja miehensä Italian loman ajan. Kotiin koirat lähtivät Milouta lukuunottamatta viime torstaina. Aika menoahan se oli 7 labbiksen kanssa.. Välillä sitten näytti, että meillä oli labbiksista tehty kolmivärinen matto olohuoneen lattialla. ;) Siskopuoli Jawa sai välillä tuhoa aikaan, kun ei muistettu et 9kk vanha labbiksen alku on mitä parhaimmassa pureskeluiässä.

Viime viikolla tuli jokunen kerta treenattuakin, Erki treenasi pari kertaa Leevin kanssa parityötä pellolla, mikä näkyikin Alavuden kokeessa rauhallisempana Erkinä ja kaikille kisaaville koirille teimme riistalla hakua, ennen kuin Tuija ja Kari lähtivät takaisin omaan kotiin. Jawalle taippariruutu ja pari laahausjälkeä kanilla, jotka menivät hienosti! Toivotaan, ettei tytsy aloita ekaa juoksuaan ennen Pomarkkua, sen molemmilla siskoilla on juoksu jo ollut. Erki, Noora, Milou ja Leevi tekivät haun, joka oli osittain metsässä (varikset ja kani) ja osittain raskaassa kaislikossa (lokkeja). Noora ja Milou tekivät varsin samantyyliset haut tuoden kaislikosta 2 lokkia neljästä ja loput riistat tuli maa-alueelta. Erki sen sijaan pisti menemään kaislikkoa tuoden sieltä kaikki lokit ja maalta sitten pari varista ja kanin. Viikon treenit menivät ihan lupaavasti, joten lähdin kaikkien kolmen kanssa hyvällä mielellä Alavudelle nomekokeisiin.

Lauantaina Alavudella oli avoin luokka, jossa mulla ensin Milou aamupäiväryhmässä ja Noora sitten loppupäässä päivää. Kokeessa edellinen koira odotti passissa kun menimme paikalle, koe alkoi kakkosmarkkeerauksella, josta ensimmäinen heitettiin näkyville lumpeikkoiseen avoveteen ja toinen veneen toiselle puolelle kaislikkoon. Kun koira palautti jälkimmäistä, ammuttiin laukaus ohjaukseen, joka oli rannasta ulos n.60 metriä. Tämän jälkeen passissa ollut edellinen koira päästettiin pois ja työskentelevä koira pääsi hakemaan hausta yhden riistan, jonka jälkeen jäimme passiin katselemaan seuraavan koiran markkeeraukset ja ohjauksen, niiden jälkeen hakua jatkettiin parin kanssa vuorotellen. Haussa oli 4 varista maa-alueella ja 6 lokkia kaislikkoalueella.

Milou suoritti erinomaisen markkeerauksen, haki ensin piilossa olevan, sitten avovedessä olleen. Ohjauksessa sain sen hyvin ulos, mutta se ajatui vasemmalle kohti venettä ja markkeerauspaikkaa kun olisi pitänyt mennä rannasta katsottuna enemmän oikealle. En saanut Milouta lähtemään oikealle, enkä halunnut sitä painostaa, joten siirryimme hakuu, josta ensimmäinen lokki tuli nopeasti. Passissa Milou katseli kultsutytön suoritusta rauhallisena, mutta uteliaana. Parityöhaku sujui hyvin, tosin Milou tyhjensi enimmäkseen kaislikkoa. Tuloksena Miloulle AVO 2 ja suoritus johon olin varsin tyytyväinen. Parityö tuntuu sopivan Miltsille ja meidän yhteistyö alkaa natsata hyvin yhteen. :)

NOME-B AVO 2 13.9.2008 Timo Väisänen

Haku: Aloittaa hyvin, mutta muutaman riistan jälkeen alkaa palailla tyhjänä, uudella lähetyksellä alkaa taas tutkia aluetta ja suorittaa hyvän noudon.
Ohjattavuus: Lähtee kyllä hyvin ulos, mutta kauempana uidessaan ei enää ota ohjausta, vaan palaa tyhjänä.
Paikallistamiskyky: Näkee heitot ja noutaa molemmat riistat suoraviivaisesti ja itsenäisesti.
Riistan käsittely: Hyvät otteet ja luovutukset.
Muut ominaisuudet: Rauhallinen passissa.
Yleisvaikutelma: Hieman vaihtelevasti työskentelevä hyvin nenäänsä käyttävä koira, jonka muuten hyvää koesuoritusta miinustaa epäonnistunut ohjaus.

Noora puolestaan meni markkeerauksessa samaan lankaan kuin niin moni muukin, eli lähti hakemaan piilossa olevaa, mutta ajautui sen verran kaislikon laitaan, että vaihtoi kohteen avovedessä olevaan. Kun lähetin sen hakemaan uudestaan kaislikkoon, lähti ensin avoveteen josta otin sen pois. Silloin Nooralla naksahti rattaat kohdalleen, niinkuin tuomarikin loppupuhuttelussaan sanoi ja lähti määrätietoisesti hakemaan piilossa olevan lokin pois. Ohjauksessa Noorakin ajautui vasemmalle kohti venettä, mutta useampien kääntöjen jälkeen sain sen oikealle vedessä olevalle kepille, jossa ohjaustelkkä oli. Haussa Noora teki hyvää hakua parinsa kanssa, tuoden yhden variksen maalta ja loput kaislikosta.  Luovutuksissa Noora olisi saanut olla hieman huolellisempi tai sitten minä nopeampi, sillä pari riistaa tipahti ohi mun käden. Tuloksena kuitenkin  AVO 1 ja mukava lopetus tämän vuoden nome kaudelle. :)

NOME-B AVO 1 Alavus 13.9.2008

Haku: Tutkii sopivalla vauhdilla itsenäisesti melko laajan alueen. Saa hyvin riistaa ylös,  joskin yhdeltä noutovuorolta palaa tyhjänä.
Ohjattavuus: Ottaa riittävästi ohjausta tähän luokkaan ja selvittää tehtävän, joskin olisi voinut totella täsmällisemmin.
Paikallistamiskyky: Näkee heitot ja 1. noudossa vaihtaa maalia, 2:lle joudutaan lähettämään uudestaan. Saa riistan ylös itsenäisesti.
Riistankäsittely: Moitteettomat otteet, ripeät palautukset, voisi olla huolellisempi luovutuksissa.
Muut ominaisuudet: Rauhallinen ja tyyni vuoroa odottaessa sekä passissa.
Yleisvaikutelma: Sopivalla vauhdilla innokkaasti läpi kokeen työskennellyt koira, joka selvittää kokeen tehtävät hyvin. Pienet puutteet luovutuksissa eivät vaikuta palkintosijaan.


Erki oli vuorossa sunnuntaina ja arvonnassa nostin numeron 1. Erki aloitti vesiohjauksella, joka meni helposti. Ohjauksen jälkeen siirtyi oikealle markkeeraukseen lähetyspaikalle odottamaan kun pari Milla suoritti ohjausta. Tämän jälkeen Erkille tuli kakkosmarkkeeraus, jossa vene soudettiin pois kaislikossa. Erkille sattui töppi tässä, toi ensin jälkimmäiseksi heitetyn, joka oli ulompana ja Erki kuvitteli hakeneensa rannan puoleisen. Joten Erki lähti hakemaan toista vielä ulompaa kaislikosta, jolloin toinen markkeerauslokki jäi saamatta ylös. Tämän jälkeen siirryttiin vasemmalle hakualueen laitaan odottamaan, että Milla suoritti markkeeraukset. Koirat pääsivät hakemaan hakualueelta yhdet riistat yksin, sen jälkeen ne laitettiin sinne yhtäaikaa. Erkin ilme oli näkemisen arvoinen, kun se huomasi Millan hakualueella. Se katsoi minua ja Millaa ja taas minua, että mitä tuo tekee täällä? Lähti kuitenkin jatkamaan hakua ja tekikin hienon työn. Erki oli pitkästä aikaa paljon rauhallisempi ja sen kanssa oli kivaa olla kokeessa. Aivan varmasti Leevin kanssa tehdyistä parityötreeneistä oli apua! Kiitos Minnalle ja Leeville! :) Tuloksena Erkille VOI2 ja hieno arvostelu. Joskus mietin, kuinkahan tuo Erkikin minun ajatuksiani tajuaa,.  Juuri kun tuntuu siltä, etten jaksa Erkin kanssa vääntää tässä lajissa, se menee ja toimii kuin oikea käsi. Tämä oli ehdottomasti yksi kivoimmista koekäynneistä Erkin kanssa!


NOME-B VOI 2 14.9.2008 Timo Väisänen

Haku: Tutkii itsenäisesti laajan alueen ja löytää riistaa jokaisella lähetyksellä.
Ohjattavuus: Ottaa hyvin ohjausta kaikilla etäisyyksillä ja selvittää tehtävän vaivattomasti.
Paikallistamiskyky: Havaitsee heitot ja noutaa kauimmaisen suoraviivaisesti, ensin heitetty unohtuu eikä saa riistaa ylös.
Riistan käsittely: Pehmeät otteet ja hyvät luovutukset.
Muut ominaisuudet: Odottaessa rauhallinen, toinen koira samalla hakualueella ei häiritse työskentelyä.
Yleisvaikutelma: Hyvän kapasiteetin omaava kuuliainen koira, jonka muuten erinomaista koesuoritusta miinustaa haparointi markkeerauksessa.