Voittajaluokan kokeet olivat yhtäaikaisesti samalla suolammella, sen eri päissä.

Lauantain koe alkoi suopursujen keskellä, jossa seurattiin ampujaa markkeeraus-ohjauspaikalle. Vasemmalle heitettiin 2-markkeeraus, kun koira palautti ensimmäistä varista, ammuttiin meidän taakse laukaus ohjaukseen, joka otettiin seuraavaksi ylös. Ohjaus oli kai enemmän ns. lähihakutehtävä, fasaani oli vain n.35metrin päässä 10x5metrin kokoisella alueella. Tämän jälkeen otettiin toinen varis markkeerauksesta ylös. Erki teki yllätyksekseni markkeeraukset eripäin kuin yleensä, eli lähti hakemaan viimeiseksi heitettyä ensin, jonka nopeasti saikin ylös. (Erki hakee 99% markkeerauksissa ensimmäisenä heitetyn ensin). Ohjaus oli Erkiltä nopea ja toinenkin markkeerauksista tuli kuitenkin aika nopeasti.

Erki lähtee maaohjaukseen.
1615595.jpg
kuva: Middleriver's


Erki palauttaa jälkimmäistä markkeerausvarista.
1615610.jpg
kuva: Middleriver's

Tämän jälkeen seurautettiin pitkästi rantaan ja siellä rannan myötäisesti veneelle, josta veneajelu alkoi. Ensin venemies vei meidän läheiselle tuppaalle, jossa koira lähetettiin veneestä vesiohjaukseen. Kun koira sai riistan ylös, lähdettiin soutamaan kohti koiraa ja rannalta ammuttiin pari laukausta lammen yli kohti hakualuetta. Koira otettiin veneeseen kyytiin ja soudettiin lähelle lammen vastarantaa, josta oli lähetys hakualueelle.

Erki lähtee vesiohjaukseen.
1615620.jpg
kuva: Middleriver's



Ohjaus löytyy.
1615624.jpg
kuva: Middleriver's

Ensin n.40m vesialueen yli hyllyvälle suolle, jossa riistat olivat vasemmalla melko kapealla mutta pitkällä sektorilla. Vesiohjaus meni Erkiltä varsin helposti. Hakuun ei olla koskaan ennen lähetetty veneestä, niinpä Erki välillä istuikin hyllysuon reunalla naamalla ilme "en tajua mitä pitäisi tehdä". Mutta kun se siitä lähti tekemään hakua, se liikkui todella hyvin hakualueella ja löysi mukavasti kaikki riistat. En ottanut haussa Erkiä välillä veneeseen, vaan kun se oli tuonut riistan, pyysin sen uimaan takaisin rantaan. Lopuksi sitten koiran kanssa passiin katselemaan seuraavan koirakon työskentelyä. Haku- ja vesiohjausmaastot olivat todella raskaat isommalle koiralla, sillä suolampi oli niin matala, ettei esimerkiksi Erki päässyt montaa metriä uimalla vaan eteneminen oli sellaista mudassa möyrimistä.

Haun lähtyspaikalla.
1615626.jpg
kuva: Middleriver's



Erki palauttaa hausta.
1615627.jpg
kuva: Middleriver's


Olin kokeen jälkeen todella tyytyväinen meidän suoritukseen, nuo veneestä lähetykset oli meille ihan uusia juttuja, ja vaikka Erki sitä hieman ihmettelikin, se pystyi kuitenkin toimimaan hyvin loppuun asti.

Sunnuntain koe alkoi meidän osalta pitkällä passissa ololla. Itse tehtävät alkoivat kakkosmarkkeerauksella lähetyspaikasta oikealle, hyllyvän suon sisällä oleviin vesilampareisiin. Markkeeraukset jäivät sinne odottelemaan, kun ensin otettiin vasemmalta vesiohjaus ylös. Kun koira oli melkein perillä, ammuttiin hieman koirasta oikealle kohti toista vesiohjausta. Tämän jälkeen markkeerauksiin, jotka osoittautuivat päivän kompastuskiveksi. Kun nämä oli tehty, vuoro vaihtui. Erki selvitti vesiohjauksen aika helposti ja nouti ensimmäisen markkeerauksen nopeasti, myös toinen markkeeraus tuli pois itsenäisesti.
Taas vaihdettiin vuoroa ja otettiin toinen vesiohjaus pois. Toinen vesiohjaus oli aika lähellä hakualueen riistoja, mutta ainakin Erki selvitti tämänkin ohjauksen helposti.
Lopuksi hakuun, jossa osa riistoista oli tuolla hyllyvällä suolla ja osa suon laidalla. Haussa ei Erkillä ollut ongelmia. Sen sijaan Erki käyttäytyi passissa alkupassin jälkeen sikamaisen huonosti ja jouduinkin sitä komentamaan kovasti (levoton). Tuomari sanoikin meille kokeen jälkeen, että Erki suoritti tehtävät teknisesti erittäin hyvin, mutta passikäyttäytyminen tulee laskemaan palkintoa reilusti. (ja ihan aiheesta)

Mietin sunnuntain kokeen jälkeen, että Erki ei ehkä ole vielä kypsä suorittamaan kahta voittajaluokan koetta perättäisinä päivinä. En saanut sitä oikeaan vireeseen enää sunnuntain kokeeseen. Mutta kun tänne asti on päästu ja mehän emme helposti luovuta, meidän isoin treeniaihe tulee olemaan tuo passiivinen käyttäytyminen!
Positiivista oli, että tehtävät alkavat sujua. Itse olen kehittynyt ohjausten suhteen, maltan nyt odottaa, että Erki ehtii oikeasti ottamaan kontaktia, ennen kuin jatkan ohjaamista ja nyt muistan myös sen, että kannattaa viheltää heti riittävän pitkä pysäytysvihellys.  Oikein iso positiivinen asia liittyy Erkin aerobiseen kuntoon, joka on paljon parempi kuin viime vuonna. Erki teki taas itselleen tyypillistä tehokasta hakua kumpanakin päivänä, näyttäen miten näyttelylinjainen muotovaliokoira (ns.vullukka) liikkuu raskaissa maastoissa, kun kaikki asiat on kunnossa! Erkin vahvuushan on aina ollut vapaa haku, se on sitkeä ja tehokas työskentelijä jonka etenemistä ei mikään maasto estä. s025.gif